Wzmocnienie sektora Ekonomii Społecznej w regionie chełmsko-zamojskim

Opis projektu

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny
w partnerstwie zG
Grupa Medialną ITM sp. z o.o.
zapraszają do udziałumw projekcie
„Wzmocnienie sektora Ekonomii Społecznej w regionie chełmsko-zamojskim”

Cel projektu

Celem głównym projektu jest wzmocnienie potencjału Zamojskiego Inkubatora Ekonomii Społecznej, spółdzielni socjalnej PARTNER w Zamościu oraz Punktu Informacyjnego i spółdzielni socjalnej SOCPROJEKT w Chełmie poprzez dywersyfikację ich usług do 30.04.2015 roku.

Okres realizacji projektu:

od 1 marca 2013 r. do 30 czerwca 2015 r.

Oferta

• działalność wydawnicza, w tym wydawanie biuletynu dotyczącego przedsiębiorczości społecznej i ekonomii społecznej oraz przygotowanie katalogu usług podmiotów ekonomii społecznej działających w regionie chełmsko-zamojskim
  • usługi doradcze z zakresu prawa, marketingu, księgowości oraz pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania organizacji,
  • usługi szkoleniowe:
    Pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania (16 godz.)
    Być przedsiębiorcą – czyli umiejętne i efektywne zarządzanie zespołem z uwzględnieniem sytuacji konfliktowych i negocjacji (16 godz.
    Klauzule społeczne w praktyce (16 godz.)
    ABC przedsiębiorczości społecznej (80 godz.)
    Regionalna Szkoła Liderów PES (96 godz.)
  • usługi animacyjne wspierające rozwój partnerstw lokalnych oraz proces budowanie relacji samorządów lokalnych i NGO’s w kontekście idei ekonomii społecznej wizyty studyjne promujące idę ekonomii społecznej oraz „dobre praktyki” funkcjonowania PESUsługi świadczone będą w Ośrodku Wsparcia Ekonomii Społecznej w Zamościu oraz w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym w Chełmie.

Uczestnicy projektu:

• 200 osób fizycznych zainteresowanych ideą Ekonomii Społecznej
  • 40 podmiotów ekonomii społecznej
  • 80 instytucji otoczenia ekonomii społecznej z terenu powiatów: biłgorajskiego, chełmskiego, hrubieszowskiego, krasnostawskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego, m. Chełm i m. Zamość.