„Outplacement – to się opłaca” – oferta dla osób tracących pracę

02 cze 2020

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny realizująca  projekt „Outplacement – to się opłaca” zaprasza osoby zagrożone zwolnieniem i zwolnione z zakładów pracy objętych procesami restrukturyzacyjnymi z przyczyn niedotyczących pracownika z terenu gmin województwa lubelskiego wchodzących w skład Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego, tj. Głusk, Jabłonna, Jastków, Konopnica, Lubartów, Lubartów (miasto), Lublin, Mełgiew, Nałęczów, Niedrzwica Duża, Niemce, Piaski, Spiczyn, Strzyżewice, Świdnik, Wólka do skorzystania z oferty wsparcia w ramach projektu.

Osoby zakwalifikowane do udziału w projekcie skorzystają ze wsparcia w ramach kompleksowego programu outplacementu (ukierunkowanego na dostosowanie się do zmian gospodarczych), który obejmie:
– Poradnictwo psychologiczne (średnio 6 godz./osobę),
– Doradztwo zawodowe:
• Indywidualne z opracowaniem Indywidualnego Planu Działania (6 godz./osobę),
• grupowe (24 godz./grupę).
– Szkolenia podnoszące kompetencje i/lub kwalifikacje zawodowe,
– Pośrednictwo pracy (średnio 6 godz./osobę),
– Staże zawodowe dla 30 osób.

W ramach projektu zaplanowano organizację następujących szkoleń:

• Kierowca kat. D z kwalifikacją wstępną przyśpieszoną przewozu osób (200 godz. )
  • Kierowca kat. C, C+E z kwalifikacją wstępną przyśpieszona przewozu rzeczy oraz kurs przewozu materiałów niebezpiecznych ADR podstawowy (240 godz.)
  • Junior Front -end Developer (240 godz.)
  • Pracownik ds. księgowości (180 godz.)
  • Social media Ninja (200 godz.)
  • Zawodowy kurs stylizacji paznokci (120 godz.)

Rekrutacja do projektu prowadzona jest w sposób ciągły.

Projekt zakłada objęcie wsparciem 60 osób (38 kobiet, 22 mężczyzn) zamieszkałych na terenie gmin województwa lubelskiego wchodzących w skład Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego, w tym:
a) 6 osób przewidzianych do zwolnienia lub zagrożonych zwolnieniem z pracy z przyczyn niedotyczących pracownika (max. 10% grupy docelowej) z terenu Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego.
b) 54 osoby zwolnione z przyczyn niedotyczących pracownika w okresie nie dłuższym niż 6 miesięcy przed dniem przystąpienia do Projektu z terenu Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego. Ze względu na założone w projekcie wskaźniki priorytetowo będą traktowane osoby o niskich kwalifikacjach do poziomu ISCED3 włącznie i/lub osoby mające 50 lat i więcej.

Formularz zgłoszeniowy do projektu

Szczegółowe informacje o projekcie i regulamin

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny
tel. 81 710 19 00; e-mail: sekretariat@fundacja.lublin.plbiuro@fundacja.lublin.pl

Projekt uzyskał wsparcie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 10 Adaptacyjność przedsiębiorstw i pracowników do zmian, Działanie 10.4 Programy typu outplacement w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Lubelskiego Obszaru Funkcjonalnego.