Szkolenie „Proces inwestycyjno-budowlany oraz obowiązkowe kontrole okresowe budynków i zasady prowadzenia książki obiektu budowlanego” 25-26.10.2016 roku

05 Paź 2016

Szkolenie zostało przygotowane z myślą o pracownikach urzędów administracji publicznej, którzy uczestniczą w procesie budowlanym. Szkolenie pozwoli na rozszerzenie umiejętności i kompetencji w zakresie przepisów regulujących prawidłową realizację procesu inwestycyjnego oraz zastosowanie ich w praktyce.

KORZYŚCI

• zapoznanie się z zakresem odpowiedzialności uczestników procesu inwestycyjnego, ich zadaniami i rolą oraz możliwymi do wystąpienia ryzykami,
  • utrwalenie przekazanej wiedzy poprzez ćwiczenia, analizę konkretnych przypadków oraz rozwiązywanie trudności z jakimi spotykają się Uczestnicy w codziennej pracy,
  • poznanie trudnych zagadnień zarządzania oraz procedur stosowanych w kontraktach w zrozumiałym i przystępnym przekazie,
  • dyskusja moderowana dla zobrazowania najistotniejszych kwestii.

PROGRAM SZKOLENIA

1. Wprowadzenie: normy prawne dotyczące procesu inwestycyjno-budowlanego, etapy procesu inwestycyjno-budowlanego.
  2. Podstawowe definicje z zakresu procesu budowlanego – przepisy ogólne.
  3. Wstępne postępowanie inwestora poprzedzające rozpoczęcie prac – uwarunkowania przestrzenne, środowiskowe i inne
  4. Kwalifikacje przedsięwzięcia inwestycyjnego – pozwolenie na budowę – jako decyzja administracyjna
  5. Odwołania instancyjne i możliwości zaskarżenia decyzji wydawanych w procesie budowlanym – zasady i wpływ na prowadzona inwestycję (odwołanie do organu wyższej instancji, skargi do WSA i NSA, tryb nadzwyczajny).
  6. Obiekty i roboty budowlane, które nie wymagają pozwolenia na budowę – zgłoszenie wykonania takich robót budowlanych do administracji budowlanej
  7. Obowiązki i prawa uczestników procesu budowlanego: inwestora, inspektora nadzoru inwestorskiego, projektanta, kierownika budowy – robót
  8. Inne warunki i czynności poprzedzające rozpoczęcie budowy – robót budowlanych (uzyskanie dziennika budowy, ustanowienie kierownika budowy( robót budowlanych) – nadzór inwestorski i ich obowiązki, reguły i formalności związane z przekazaniem placu budowy, obowiązkowe zgłoszenie zamiaru rozpoczęcia robót do organu nadzoru budowlanego, prace budowlane decydujące (zgodnie z obowiązującym prawem) o rozpoczęciu budowy.
  9. Odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego – istotne a nieistotne
  10. Kiedy ma miejsce tzw. ,,Samowola budowlana” – jej skutki i związana z tym odpowiedzialność oraz procedury obowiązujące przy jej legalizacji
  11. Warunki przekazania w użytkowanie obiektu budowlanego – pozwolenie na użytkowanie (obowiązkowe zgłoszenie zamiaru użytkowania obiektu właściwym organom: straż pożarna, inspekcja sanitarno-epidemiologiczna i nadzór budowlany, obowiązkowa kontrola nadzoru budowlanego), istotne i nieistotne odstępstwa od zatwierdzonego projektu budowlanego, zgłoszenia zamiaru użytkowania (forma i obowiązkowe załączniki) oraz warunki jego akceptacji lub uzyskania decyzji nadzoru budowlanego o pozwoleniu na użytkowanie.

Termin szkolenia: Lublin, 25-26 października 2016 (godz. 9:00-16:00)

Koszt szkolenia: 450 zł +VAT* (wpłaty należy dokonać najpóźniej do dnia 18 października 2016 roku na rachunek bankowy 23 2030 0045 1110 0000 0050 6710)

Szkolenie zwolnione z VAT w przypadku finansowania szkolenia przynajmniej w 70% ze środków publicznych.

Cena obejmuje:

• materiały szkoleniowe,
  • zaświadczenie o ukończeniu szkolenia,
  • lunch i serwis kawowy.

Formularz zgłoszeniowy  prosimy przesłać emailem na adres:  lub

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Uwaga: Ilość miejsc ograniczona.

Miejsce realizacji szkolenia: Inkubator Przedsiębiorczości

Droga Męczenników Majdanka 181

20-325 Lublin

BEZPŁATNY PARKING

WYKŁADOWCA – mgr inż. Wiesław Bocheńczyk

Trener z wieloletnim praktycznym doświadczeniem zawodowym w zakresie opracowywania ekspertyz, opinii, nadzorów inwestycyjnych, ocen technicznych, doradztwa techniczno-prawnego, szkoleń, publikacji z zakresu przepisów techniczno–budowlanych, Ekspert Nadzoru Budowlanego PINB Lublin. Pełnił funkcje: Z-cy Dyrektora ds. Infrastruktury w Dziecięcym Szpital Kliniczny w Lublinie, Kierownika Działu Technicznego i Controlingu w „Łęczyńskiej Energetyce” S.A., Pełnomocnika Zarządu Lubelskiego Węgla „Bogdanka” S.A., Szefa inwestycji w GKS „Górnik” Łęczna, Dyrektora w Lubelskim Wojewódzkim Inspektoracie Nadzoru Budowlanego,  Głównego specjalisty – Kierownika Biura w Głównym Urząd Nadzoru Budowlanego Warszawa, Specjalisty ds. inwestycji w Banku Depozytowo Kredytowy S.A. w Lublinie, Prezesa Zarządu – Dyrektora w  Przedsiębiorstwie Wytwórczo–Usługowym „Budinstal” Lublin.

W latach 1972–1991 pełnił funkcję Kierownika budowy, Kierownika Działu Zaopatrzenia i Działu Wykonawstwa w Przedsiębiorstwie Instalacji Przemysłowych „Instal” Lublin. Od 2002 jest Starszym Wykładowcą Politechniki Lubelskiej.

• wystawiamy faktury VAT

\"><\/a> \u00a0lub \"><\/a><\/p>\n

FORMULARZ ZG\u0141OSZENIOWY<\/a><\/span><\/p>\n

Uwaga: Ilo\u015b\u0107 miejsc ograniczona.<\/p>\n