Lubelski Klaster Ekoenergetyczny objął patronatem branżowym Targi Rolnicze AGRO-PARK

29 Lut 2016

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny- Koordynator Lubelskiego Klastra Ekoenergetycznego informuje o objęciu patronatem branżowym przez Lubelski Klaster Ekoenergetyczny Targów Rolniczych AGRO-PARK, które odbędą się w dniach 5-6.03.2016 roku w Lublinie.

Podczas Targów Lubelski Klaster Ekoenergetyczny będzie promował projekt Klastra – Porozumienie KLON. Celem projektu jest  ocena możliwości wszelkiej adaptacji w warunkach polskich, krzyżówki genetycznej Clon in vitro 112 oraz implementacja tej rośliny w przemyśle i rolniczej przestrzeni produkcyjnej (OxyTree jest szybkorosnącym drzewem liściastym. Już po 6 roku od posadzenia osiąga 16 metrów wysokości, ma prosty okrągły pień, bez sęków. Dzięki dużym liściom produkuje dużo więcej tlenu niż inne drzewa liściaste. Liście, które mają wysoką zawartość białka i azotu nadają się na paszę i zastępują nawozy sztuczne. Z jednego drzewa uzyskuje się około pół metra sześciennego drewna, które może być wykorzystane w różnych gałęziach przemysłu np. w budownictwie czy przemyśle meblarskim. Jest  to również roślina miododajna. Z jednego drzewa można uzyskać 700 kg miodu.  W dniu 6.03.2016 roku o godz. 12.30 odbędzie się prezentacja Pana dr. Rafała Pudełko z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach poświęcona Potencjałowi teoretycznemu uprawy drzew krótkiej rotacji na Lubelszczyźnie.

Szczegółowe informacje o Targach Rolniczych AGRO-PARK znajdziecie  pod linkiem:  http://www.agro-park.pl/pl/dla_publicznosci/zaproszenie/

Wstęp na Targi jest bezpłatny.

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska Lubelskiego Klastra Ekoenergetycznego i wysłuchania prezentacji Pana dr. Rafała Pudełko.